Community Site is Missing the Enable Auto Approval Option

Community Site is Missing the Enable Auto Approval Option

While I was doing a Proof of Concept for Community sites in SharePoint 2013, I wanted to show how users can automatically join communities without being approved by an administrator. However, when I went into the Community Settings I realized that my Community Site is Missing the Enable Auto Approval Option.

Community Site is Missing the Enable Auto Approval Option

When it should look like this Community Site is Missing the Enable Auto Approval Option

I checked in Microsoft’s code to see if this is a bug, or made on purpose by the SharePoint Team, and it’s in fact made on purpose by the SharePoint team!

Community Site is Missing the Enable Auto Approval Option

I found out that the “Auto-Approval for permission request” section only appears when your community is a site collection and not a sub-site! So, if you need this functionality, make sure you create your community as a Site Collection!

Follow me on Social Media and Share this article with your friends!

Leave a comment and don’t forget to like the Absolute SharePoint Blog Page   on Facebook and to follow me on Twitter here  for the latest news and technical articles on SharePoint.  I am also a Pluralsight author, and you can view all the courses I created on my author page. You can also check out all the blog posts on my blog over here!
No ratings yet.

Please rate this

 
Comments

Hi. We have a new community site on SP2013. It’s a sub-site, not a site collection so I don’t see the “Auto-Approval for permission request” section in community settings. So far, two users were able to join automatically. They are members of a catch-all AD group with contributor permissions.

Leave a Reply